Att stänga universitet och högskolor är en åtgärd som flera länder har vidtagit för att minska spridningen av coronaviruset. Det är naturligtvis inte helt utan poänger, men man ska vara medveten om att det skulle drabba studenterna hårt om det också sker i Sverige. 

Utbildningarna skulle naturligtvis få stora eftersläpningar. Man kan säkert sitta hemma och läsa grunderna i företagsekonomi på egen hand, men man klarar inte termodynamik, komplex analys och stokastiska processer utan undervisning och handledning. Ska man också hantera släpande tentor som blivit inställda, då är det nog ganska få som tidsmässigt och mänskligt kan få ihop det. 

Den mest omedelbara konsekvensen är dock ekonomisk. Stänger universitet och inte bedriver undervisning så tappar studenterna CSN, som normalt är den enda inkomsten. Här pratar vi inte om varsel och månader av uppsägningstid, utan att det tar stopp samma stund som utbildningen stänger. Jag är gammal nog att ha byggt upp goda marginaler, men de flesta studenter har såklart inte kunnat göra det. 

De senaste dagarna har det med rätta diskuterats hur man ska rädda utsatta branscher, avskaffa karensdagar och slopa företagens sjuklöneansvar. Nu är det dags att politiken också adresserar situationen och oron för hundratusentals studenter som kan stå utan inkomst över en natt och utan egen möjlighet till påverkan. 

Det enda parti som jag har noterat varit ute i detta är Vänsterpartiet och – det här är antagligen enda gången jag kommer säga det här – deras förslag om att studenterna får behålla CSN om universiteten stänger borde alla bara ta och sluta upp bakom och genomföra nu. Alltså Nu! Landets studenter har nog att oroa sig över just nu, så se till att de inte också behöver fundera över hur hyran och maten ska betalas i slutet av mars. 

Mitt eget universitet verkar kämpa för att genomföra tentaperioden. Det uppskattar jag verkligen, även om det är rörigt just nu. Att kommunikationen med studenterna inte fungerat heller under den här krisen, det är något vi får återkomma till en annan gång.