Det är i dag på dagen två år sedan berättade jag att jag skulle sluta som heltidspolitiker och börja plugga. Det är ju nästan stort som en födelsedag i sig och det är ett val som jag inte ångrat en enda gång. Det visade sig vara mycket mer krävande än jag trodde, men också mycket roligare.

Så här resonerade jag för övrigt då och det håller än:

Mina vänner,

Sommaren efter gymnasiet stod jag inför vägvalet mellan studier och att jobba med Moderata Ungdomsförbundet över ett val. Under de 20 år som har följt, och de många valen, så har politik och Moderaterna varit det som jag ägnat mig helhjärtat åt i olika roller. Som anställd, som förtroendevald och som det stora fritidsintresset.

Under en tid så har jag tankemässigt befunnit mig vid det där vägvalet igen. Det är lätt att bara köra på när man har roligt, men i politiken måste man planera sitt eget och sin familjs liv i perioder av fyra år och av åtta år. Kan jag se mig som heltidspolitiker efter nästa val? Valet efter det? Vill jag det?

Svaret på de frågorna är faktiskt nej.

Ett samhällsengagemang kommer alltid vara en del av mitt liv, men jag vill inte längre att det ska fylla hela mina dagar, kvällar och helger. Jag har förstått att det finns en hel värld utanför politiken och med åtminstone ett par årtionden kvar i yrkesverksam ålder så vill jag – så behöver jag – göra någonting annat. Jag förespråkar att man inte ska se sitt politiska uppdrag som ett jobb. Ska jag leva efter den devisen så måste jag också dra den operativa slutsatsen av det även för egen del. Lever man inte som man lär är ju risken att man tappar bort sig själv helt på vägen.

Om ett par veckor börjar Moderaterna sitt provval. Inför det så vill jag vara ärlig och säga att jag inte söker en roll som heltidspolitiker efter nästa val. När jag ställer upp i provvalet så gör jag det för en roll som engagerad fritidspolitiker och supporter till nya krafter. Den naturliga följden av mitt beslut är att jag i dag meddelar min fullmäktigegrupp att jag kliver åt sidan redan under våren. I månadsskiftet mars-april räknar jag med att lämna huvuddelen av mina uppdrag inom Linköpings kommun, men kvarstår bl.a. som ledamot av kommunfullmäktige. Det ger tillräckligt med tid för en ordnad process att utse vad som säkert kommer behöva bli flera ersättare, men det är också tillräckligt med tid för dem att landa i sina roller innan valet i september.

Inom Moderaterna fortsätter jag som förbundsordförande och i partistyrelsen åtminstone fram till nästa ordinarie stämmor under våren respektive hösten 2019. Jag tänker fortsätta bidra i kampanjarbetet i Linköping. Att jag lämnar mina roller som heltidspolitiker betyder inte att jag lämnar mitt engagemang i och för Moderaterna.

De senaste åren har jag ägnat åt att göra Moderaterna redo att återigen möta Linköpingsborna och östgötarna i val. Linköpingslöftet står starkt som både som värdering och som praktisk politik. Östgötaresan har fått moderater i hela länet på tå. I båda de arbetena tänker jag fortsätta bidra, men det är andra krafter som kommer få leda genomförandet om vi vinner valen. Och det saknas inte goda krafter i mitt parti.

När jag nu landat i att ta det här steget, inte utan viss vånda, så gör jag det med en känsla av tacksamhet. Jag har haft glädjen att få bära människors förtroende tidigt i livet. Från mitt första uppdrag i MSU Östergötland till Moderaternas partistyrelse. Jag har firat och gråtit på valvakor. Jag har fått ta ansvar för stora och viktiga verksamheter. Jag har förändrat mitt nära samhälle till det bättre. Jag har fått hantera glädje och elände. Allt det där har jag lärt mig mycket av, inte minst så har jag lärt mig mycket om mig själv.

Nästa steg i resten av mitt liv är att jag planerar att ta tag i studierna som aldrig riktigt blev av. Ibland brukar jag skämtsamt beskriva mig som ingenjörssjälen som aldrig blev ingenjör. Det återstår att se om det verkligen blir så, men jag har i alla fall kommit till insikten om att det inte är för sent än. Jag har ingen aning om vart det kommer leda mig, vilket känns jättekonstigt. Jättekonstigt, bra och spännande. Världen, här kommer jag!

Linköping den 30 november 2017

Christian Gustavsson