Jag har ägnat tid under sommaren åt att fundera över mina prioriteringar, vad jag lägger min tid på och – ja – min egen användning av sociala medier. En viktig insikt redan här och nu: Att ha mycket att göra och att få mycket gjort är inte nödvändigtvis samma sak. 

Om jag börjar i rätt ände, vad jag vill prioritera så är det ju lätt: Jag vill ägna mig åt min utbildning och ha ett kul studentliv vid sidan om det. Jag vill ägna mig lagom mycket åt politik och ett par bolag som jag jobbar med. Jag vill kunna träna och ta ut mig flera gånger i veckan. Och så vill jag framförallt vara mer närvarande, i det jag precis räknade upp och med familj och vänner. 

En omöjlig ekvation? Knappast. 

När jag skärskådar hur jag använder min tid så finns det jag behöver, jag måste däremot erkänna att jag inte använder den särskilt väl. Åtminstone inte för det jag gör nu. Som heltidspolitiker var en del av rollen att ständigt vara tillgänglig, men nu… ? Tiden finns, men jag använder en stor del av den fel och till meningslösheter. Appar, sajter, meddelandetjänster har tagit timmar av mina dagar. Jag kan komma på mig själv med att uttråkad söka ett gräl på sociala medier, i en kombination av att vilja styra upp världen och som underhållning. 

Och värre, det är inte två-tre-fyra timmar fokuserat surfande, utan lite här och lite där. Det hackar upp varje fokuserad stund till oanvändbarhet. Man kan inte få någonting vettigt gjort då. Man är inte närvarande i det man gör då. Man kan inte lära sig saker som är svåra om man tar fram mobilen, som en reflex, varje gång det blir svårt, tar emot eller blir tråkigt.*

Och när vi tagit fram mobilen för att bara kolla en grej, hur många är vi då inte som en halvtimme senare inser att vi kollat Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Messanger och mail – men glömt att göra det som från början var ursäkten att ta fram mobilen?

Under ett par veckor har jag avstått alla sociala medier utom Instagram, som jag använt sparsmakat. Det hela underlättades lite av att min iPhone gick sönder i Grekland och, ja, Apple är rövhattar vad mig anbelangar just nu. Istället har jag ägnat tid åt att läsa ostört, åt att tänka hela tankar, åt att träna utan att kolla mobilen, åt äta långsaaaaaamt, åt att klara av att ha tråkigt. När klarade du av att ha tråkigt senast, utan att dra fram mobilen? Det är svårare än man kan tro. 

Tiden finns alltså. Det handlar bara om att använda den rätt. Till saker som har betydelse, som gör att du uppnår det du vill, till det du verkligen prioriterar. 

Om någon skulle fråga mig om min bästa stund i sommar så skulle svaret vara den där sena kvällen på en grekisk strand när jag och min man ligger och blickar upp mot stjärnorna och försöker reda ut vad som är vad. Vad var stjärnor och vad var flygplan? Kan vi reda ut stjärnbilderna? Vi var där, inte mentalt i våra flöden. Vi matade inte våra flöden. Vi var inte underhållning för andra. Jag vill ha fler sådana stunder. 

Jag har därför landat i att börja använda Facebook annorlunda framöver. Det kommer bli radikalt färre inlägg och ”vänskapskretsen” på Facebook kommer också att bli mindre. Jag har också funderat mycket på om jag ens skulle skriva det här, ägna mig åt att förklara, eller bara låta det ske. Jag har ändå landat i att förklara, eftersom jag tror att det finns fler som tänker som jag, men som ännu inte klarat av att bryta vanorna.  

Någonstans framöver kommer jag göra en större rensning. Ta inte illa upp om du försvinner. Jag vill helt enkelt bara snäva in kretsen till människor som jag känner och som jag har att göra med om dagarna, som bjuder på sig själva, som gör intressanta saker, som jag kan lära mig eller inspireras av, som ger mig positiv energi tillbaka. Blandningen av människor blir nog ungefär densamma, men kretsen kommer bli mindre. Antalet studenter kontra antalet politiker lär förändras till studenternas fördel.  

Det kanske låter som att jag tänkt sluta bry mig om vad som händer i världen, men inget kunde vara mer fel. Jag tänkte bry mig jättemycket om vad som händer i den verkliga, nära världen. Däremot väldigt mycket mindre om vad som händer i låtsasvärlden på Facebook.

Twitter kommer jag knappt använda alls. Instagram är fortfarande kul. Är man snäll så kan man få följa mina äventyr där. 

===

* Om man tycker att min konsumtion låter hög, så tänk då att barn i dag använder mobilen upp mot 6 timmar per dag. Fundera på vad det gör med dem. För en tid sedan delade jag ett intressant citat kring missförståndet om att pill med paddan på något sätt förbereder barn för avancerade tekniska jobb. Det gör den inte.